Üye Değilsen Şimdi Üyelik Oluştur

Fermente Mutfağım Başarı Hikayesi

Ana Konumuz Fermantasyon

Doğanın dönüşümünü izlemek insana her zaman ilham vermiştir. Dönüşüm mikrodan makroya tüm canlılıkta gözlemlenebilir ve hiçbir canlı bu değişimdeki görevini ne geciktirir ne de ihmal eder. Doğanın kendine has yavaş ama sürekliliğe dayalı bir işleyiş ritmi vardır. İnsan doğadan bağımsız olarak şehir yaşamında kendi ritmini hızlandırmış, bu hızın sebep olduğu negatif sonuçları da bedeninde, zihninde ve ruhunda yaşamış ve hala da yaşamaktadır. Fermantasyon dünyasının baş oyuncuları mikroplardır. Son yıllarda insan tarafından yeniden keşfedilen mikroplar, kadimde bilinen ve yüzyıllar boyunca şifalanılan günlük hayatın parçasıydı. İnsanlık tarihi kadar eski olan fermantasyona bakış açımız da bu değişimlerle yeniden şekillendi. Geleneksel fermantasyon insanların gıdaları saklama tekniklerinin en eskisidir. Faydalı mikroorganizmaların insanlar tarafından kullanılması, doğada zaten her an gerçekleşen fermantasyon sanatının insan eliyle şekillendirilmesidir aslında. Gıdalarımızı korumak, gıdayı daha etkili bir besine dönüştürmek, bedeni arındırmak, sindirimi kolaylaştırmak için yüzyıllardır kullanılan fermantasyonun önemi böylece günümüzde yeniden anlaşıldı.

Mevsiminde hasat edilen tarım ürünlerini geleneksel doğal fermantasyon yöntemi ve el işçiliği ile zanaata dayalı yaptığımız üretimimizin her aşaması sabır, takip ve bilgiye dayanır.

Fermantasyonun sabırla çok yakinen olan bu ilişkisi, meyve dönüşümünü tamamlarken geçen süre boyunca onu gözlemlemeye dayalıdır. Dönüşüm ne hızlandırılır ne de yavaşlatılır. Olması gerektiği sürede tamamlanması için yalnızca şartlar elverişli hale getirilir. Mikroorganizmalar için besin, ısı ve nem ortamı doğal halinde olduğu şekliyle sağlanır. Doğada vahşi fermantasyon esnasında mikroplar meyve ve sebzedeki karbonhidratları gerekli ısı ve nem oluşunca dönüştürmeye başlar. Bizim yaptığımız doğadaki bu olayı alarak çelik kazanların içerisine taşımaktır. Sürece ve olaya bir müdahale etmeden ortamı mikroplar için uygun hale getirmektir. Burada dikkat ettiğimiz birkaç unsurla doğal işleyişi korur ve ondan maksimum fayda sağlarız. Bunlar pestisit ilacı içermeyen sertifikalı tarım ürünleri kullanmak ve hijyene üst seviyede dikkat etmek gibi önemli unsurlardır.

Hijyene dikkat etmek derken, fermantasyon alanlarımızdaki hava bile HEPA filtreler tarafından temizlenerek içeriye ulaşır. Bu hassasiyet bize son ürüne kadar süreçte oluşabilecek her türlü bulaşma riskine karşı korur.

Doğanın dengesi ve kendi ritmine uyum içerisinde, özen, sabır, samimiyet ve zanaata dayalı yaptığımız bu üretim modeliyle ürettiğimiz her bir ürünü daha çok insana ulaştırmak ve fayda sağlamak bizi motive ediyor ve bu inanç bizim heyecanımızı her daim diri tutuyor.

Biliyoruz ki, doğru fermantasyon sürecinde gösterdiğimiz sabır, kazana giren elmanın içindeki vitaminlerin sentezlenerek çoğaldığı, enzim ve minerallerin kat ve kat zenginleştiği, doğanın elleriyle zenginleştirip bize sunduğu bir iksire dönüşüyor. Ödülümüz sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve yaşayan gıdalar oluyor.

Aslında tüm işi yapan o minik canlılar. Onların yaşam döngülerini tamamlamalarını izleyerek biz iksirlerimize kavuşmuş oluyoruz.

Sevgilerimle

Ferda Uslu

Ferdauslu.net